Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2009

er2

Περισσότεροι από 3.400 βαριά ασθενείς θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα εάν λειτουργούσαν οι 150 κλίνες εντατικής θεραπείας που μένουν κλειστές εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε καθένα από τα κρεβάτια αυτά θα μπορούσαν να νοσηλεύονται κάθε χρόνο τουλάχιστον 30 ασθενείς, οι οποίοι τελικά χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν βρίσκουν εγκαίρως θέση εντατικής νοσηλείας.


Τα στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, τονίζοντας για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του δυναμικού των ειδικών αυτών μονάδων. Σύμφωνα με την καταγραφή της εταιρείας, τουλάχιστον 25% των κλινών εντατικής θεραπείας στην Ελλάδα μένουν κλείστες. Κι αυτό την ώρα που το πανδημικό κύμα της νέας γρίπης πλησιάζει και οι επιστήμονες ζητούν άμεση αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς όλοι οι ασθενείς που θα παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές της νέας γρίπης.

Κυριότερη αιτία για τη μη ανάπτυξη των κλινών αυτών είναι - σε ποσοστό ως και 90% - οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στις μισές περιπτώσεις παρατηρείται έλλειψη και στο ιατρικό προσωπικό ενώ δεν είναι λίγες και οι μονάδες που «πάσχουν» από εξοπλισμό».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας κ. Απόστολος Αρμαγανίδης ανέφερε ότι στις μονάδες που λειτουργούν νοσηλεύονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 10.300 ασθενείς. Ωστόσο, καθημερινά η λίστα αναμονής για μια θέση στην εντατική είναι μεγάλη - σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και τους 30 ή 40 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους εντατικολόγους, οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολλές και στις αναπτυγμένες μονάδες και μάλιστα με σοβαρές επιπτώσεις. Όπως εκτιμούν, η ανεπάρκεια νοσηλευτών σε κάθε βάρδια αυξάνει έως και 20% τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες στοιχίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες ζωές. Εξαιτίας της συχνότητας τέτοιων λοιμώξεων, το κόστος νοσηλείας στις μονάδες εντατικής θεραπείας τριπλασιάζεται!

Τα στελέχη των μονάδων εντατικής θεραπείας ζητούν την άμεση λύση των προβλημάτων και κυρίως την επίσπευση των προσλήψεων νοσηλευτών ώστε να λειτουργήσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα οι 150 κλειστές κλίνες.

Πηγή: http://www.healthview.gr/?q=επικαιρότητα/ρεπορτάζ/εντατική-θεραπεία-3400-ζωές-χάνονται-εξαιτίας-των-κλειστών-κλινών

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Loading...