Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Από τη νέα χρονιά οι ανάπηροι θα προσλαμβάνονται στο δημόσιο σε ποσοστό 7% των κενών θέσεων. Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής ολοκλήρωσε την κατ' άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, καταλήγοντας πως απαραίτητη προϋπόθεση για τις προσλήψεις είναι οι ανάπηροι να περάσουν σε εξετάσεις που προβλέπεται για τη θέση που διεκδικούν. Δεσμεύεται και το κράτος να παρέχει όλες τις διευκολύνσεις κατά τις εξετάσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει και να στηρίξει πραγματικά, ως θετική δράση, τους ανάπηρους οι οποίοι αδικούνται όταν συγκρίνονται με αρτιμελείς. Χαρακτήρισε επαναστατικές τις πρόνοιες αφού οι ανάπηροι θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους και όχι με τους αρτιμελείς.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ώστε με τη νέα χρονιά και με την προκήρυξη των νέων θέσεων, να μπορούν οι ανάπηροι να διεκδικούν με αξιώσεις θέσεις. Κατά τη συνεδρία ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αδικίας εις βάρος των αναπήρων σε περίπτωση που οι θέσεις είναι ελάχιστες και κάτω από το ποσοστό του 7%.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι μελετάται το ενδεχόμενο ομαδοποίησης θέσεων ώστε να καλύπτεται η ποσόστωση. Μπορεί η ομαδοποίηση να τεθεί και χρονικά, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται θέσεις που προκηρύσσονται σε δύο ή και τρία χρόνια.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει λύσεις και απαντήσεις σε ένα πρόβλημα που ταλάνιζε εδώ και πέντε χρόνια, τόσο τη βουλή, όσο και τους ανάπηρους. Κάλεσε τους αναπήρους να εκμεταλλευτούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας και να υποβάλλουν αιτήσεις για τις θέσεις που μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σημείωσε ότι οι πολυθεματικές ομάδες, που θα δίνουν διευκολύνσεις για τις εξετάσεις, θα προβλέπουν διαφορετική διευκόλυνση για κάθε αναπηρία.

Διακρίσεις κατά αναπήρων

Τα προβλήματα των αναπήρων τέθηκαν και στη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, κατήγγειλε ότι υπάρχουν διακρίσεις κυρίως κατά την εξέταση μαθητών στα σχολεία, αλλά και πολιτών στη διαδικασία πρόσληψης σε θέσεις του δημοσίου.

Τόνισε ότι το όλο σύστημα μπάζει και έχει κενά, κυρίως για το χρόνο αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, υπήρξε καταγγελία ότι μαθητής με αναπηρία ζήτησε να αξιολογηθεί με βάση την αναπηρία του, το Μάρτιο, αλλά ήταν αδύνατο να εξεταστεί από την πολυθεματική επιτροπή. Αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη χρονιά.

Δεν έχει σημασία, είπε ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, τι συμβαίνει με τους 999 μαθητές, αλλά με τον ένα και αυτόν τον ένα μαθητή είναι που πρέπει να προστατεύσουμε.

Η Κύπρος, τόνισε χαρακτηριστικά, αποδεικνύεται τριτοκοσμική χώρα στο θέμα των αναπήρων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα δυσμενούς διάκρισης, κυρίως στα άτομα με μειωμένη ακοή, όραση αλλά και στους δυσλεξικούς. Θα πρέπει, σημείωσε, να αλλάξει η νομοθεσία και να τους παρέχεται περισσότερος χρόνος κατά την εξέταση καθώς και άλλες διευκολύνσεις που επιθυμούν.

Π.Κ.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 05/11/2009 14:46:07
http://www.stockwatch.com.cy

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου