Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ντίνα Καραμάνου


Στα παλαιότερα των… υποδημάτων τους γράφουν οι ιδιοκτήτες της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) ατόμων με αναπηρία «Άγιος Φανούριος», την απόφαση του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, κ. Λεωνίδα Κουρή, να βάλει «λουκέτο» στο υποτιθέμενο ευαγές ίδρυμα της Παλλήνης, που είχε μετατραπεί σε κολαστήριο αλλά και αποθήκη ανθρώπινων ψυχών, όπως αποκαλύφθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr αλλά και της τηλεοπτικής εκπομπής «Ζούγκλα».

Σοκ

Σοκ

Ενώ θεωρητικά, και υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας, από την περασμένη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου η εν λόγω Στέγη θα έπρεπε να είχε αναστείλει τη λειτουργία της, εντούτοις μέχρι σήμερα οι «φιλοξενούμενοι» εξακολουθούν να παραμένουν μέσα στο Ίδρυμα - κολαστήριο και οι εργαζόμενοι να προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους. Σαν να μην έχει συμβεί τίποτα!
Το σημερινό ρεπορτάζ που «ξεδιπλώνει» η zougla.gr καταδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ο «παράδεισος της… ανομίας».
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009. Είναι η ημέρα κατά την οποία λήγει η 20ήμερη προθεσμία που είχε δώσει ο κ. Λεωνίδας Κουρής προς το ίδρυμα, προκειμένου να αναστείλει τη λειτουργία του. Κλιμάκιο της νομαρχίας «εισβάλλει» μέσα στο κτίριο της οδού Πλουτάρχου 1 για να διαπιστώσει εάν η απόφαση έχει εκτελεστεί. Και τι βλέπουν; Μέσα βρίσκουν 14 «φιλοξενούμενα» άτομα και φυσικά τους εργαζόμενους.
Ωσάν η απόφαση του νομάρχη να μην είχε εκδοθεί ποτέ, και από τους ελέγχους που έγιναν να μην είχε διαπιστωθεί πως οι συνθήκες που επικρατούν στην εν λόγω Στέγη είναι «επικίνδυνες» για την υγεία των διαβιούντων.

Άνθρωποι αλυσοδεμένοι

Άνθρωποι αλυσοδεμένοι

«Δεν συμμορφώνονται», λέει η Νομαρχία
Όπως είναι φυσικό, η «είδηση» ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα λειτουργεί κανονικά (η οποία άλλωστε διασταυρώθηκε από την επιτόπια «αυτοψία» που κάναμε) μας κίνησε το ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει. Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, την Διευθύντρια Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, κυρία Βασιλική Καζάζη. Ευγενέστατα μας παρείχε εξηγήσεις σχετικά με τις ενέργειες που κάνει μέχρι σήμερα η νομαρχία, και ευθαρσώς μας απάντησε ότι πολύ απλά ο «Άγιος Φανούριος» δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων!
«Αυτή τη στιγμή το ίδρυμα λειτουργεί χωρίς άδεια. Εμείς από την πλευρά μας θα επιβάλουμε πρόστιμο και φυσικά θα συντάξουμε αναφορά που θα σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης», μας είπε.
Από την επίσκεψή μας όμως στο γραφείο της διευθύντριας αποκομίσαμε και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Όπως, για παράδειγμα, ότι με έγγραφο το οποίο έχει αποσταλεί τόσο προς την υπουργό Υγείας, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, όσο και προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου, η νομαρχία ζητούσε από αυτό κλιμάκιο ειδικών γιατρών (αποτελούμενο από νευρολόγο και ψυχίατρο,  συνεπικουρούμενο από ειδικούς επιστήμονες της Νομαρχίας) να πάει στο… ευαγές ίδρυμα και να εξετάσει έναν έναν τους «διαβιούντες» εκεί, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια θεραπευτήρια μπορούν να φιλοξενηθούν μετά το επικείμενο κλείσιμο του «Αγίου Φανουρίου».
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το έγγραφο αυτό εστάλη τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της διορίας που είχε δοθεί προς τον «Άγιο Φανούριο» και στο πλαίσιο της προσπάθειας των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχίας να προλάβουν τα χειρότερα, καθώς, όπως λένε, έβλεπαν οι ημέρες να περνούν και οι διαβιούντες της Στέγης να μην… απομακρύνονται.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν, το υπουργείο μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει και φυσικά η εξέταση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
«Τι μπορούσαμε να κάναμε εμείς την Δευτέρα; Να πετάξουμε τα παιδιά στο δρόμο; Δεν είναι ένα απλό μαγαζί που μπορούμε να το κλείσουμε», ήταν τα γεμάτα αγωνία λόγια που μας είπε η Διευθύντρια Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας, όταν της απευθύναμε τη σχετική ερώτηση. Προφανώς και δεν έχει άδικο. Προφανώς και τα «φιλοξενούμενα» άτομα δεν είναι τσουβάλια, ώστε να πεταχτούν… σε μια γωνιά.
Ωστόσο, είναι τουλάχιστον προκλητικό το να παραμένει ανοικτό και να λειτουργεί ένα ίδρυμα - τρώγλη, μέσα στο οποίο -όπως αποκαλύφθηκε από την δημοσιογραφική έρευνα και τα ντοκουμέντα που δημοσιεύτηκαν- συμβαίνουν τα μύρια… όσα, και κατά δήλωση της ίδια της νομαρχίας πάσχει από «πλημμελή καθαριότητα», ελλιπές προσωπικό, ενώ παράλληλα δεν τηρεί τις υγειονομικές διατάξεις και έχει εργαζόμενους χωρίς βιβλιάρια υγείας.
Από την άλλη πλευρά, επικοινωνήσαμε και με την ιδιοκτήτρια της Στέγης. Εκείνη την ώρα, όπως μας πληροφόρησε, τάιζε ένα «παιδί». Μας επιβεβαίωσε ότι το ίδρυμα λειτουργεί κανονικά για τον λόγο ότι τα παιδιά δεν έχουν πού να πάνε, αλλά και επειδή έχουν προσφύγει στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ζητώντας να ακυρωθεί η εκδοθείσα απόφαση.
Αυτά τα ωραία…!

Πηγή: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=77559&cid=4

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου