Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία, αλλά όχι μόνο για τους λόγους που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, προειδοποιούν Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές, που βρήκαν ότι τα τσιγάρα είναι σε μεγάλο βαθμό μολυσμένα με βακτήρια, μερικά εκ των οποίων είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβή για την υγεία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών από το Μέριλαντ και τη Λυών, τα οποία θα δημοσιευθούν στο περιοδικό EnvironmentalHealth Perspectives, τα τσιγάρα ενδέχεται να είναι άμεση πηγή έκθεσης των καπνιστών -ενεργητικών και παθητικών-σε ένα μεγάλο εύρος δυνητικά παθογόνων μικροβίων.

«Μείναμε έκπληκτοι όταν εντοπίσαμε τόσο μεγάλο εύρος ανθρώπινων παθογόνων στα προϊόντα που εξετάσαμε», δήλωσε η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Amy R. Sapkota από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Εφόσον οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να επιβιώσουν από τη διαδικασία της καύσης -και πιστεύουμε ότι μπορούν- θα μπορούσαν στη συνέχεια να συμβάλουν τόσο σε λοιμώξεις όσο και σε χρόνιες νόσους, σε καπνιστές και σε άτομα που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα», συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

Η Sapkota και οι συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν ανάλυση μικροσυστοιχίας DNA προκειμένου να εκτιμήσουν το επονομαζόμενο βακτηριακό μεταγονιδίωμα, δηλαδή το σύνολο του βακτηριακού γενετικού υλικού στα εξεταζόμενα τσιγάρα.

Πηγή: United Press International

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου