Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Επιστήμονες βρήκαν ότι ένα μεταλλαγμένο γονίδιο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη ορισμένων τύπων γλοιώματος. Η μετάλλαξη οδηγεί σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία φαίνεται να τροφοδοτεί τον καρκίνο.

Η ανίχνευση υψηλότερων επιπέδων της εν λόγω χημικής ουσίας θα μπορούσε να παράσχει στους γιατρούς ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature, συμπληρώνοντας ότι ο αποκλεισμός παραγωγής της χημικής αυτής ουσίας θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου.

Τα άτομα με κάποιους συγκεκριμένους όγκους του εγκεφάλου, όπως τα χαμηλού βαθμού γλοιώματα, φέρουν συχνά μια μεταλλαγμένη εκδοχή ενός γονιδίου που ελέγχει την παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται IDH1, εξηγούν οι επιστήμονες.

Η μελέτη έδειξε ότι οι μεταλλάξεις αυτές αλλάζουν τον τρόπο δράσης του ενζύμου και οδηγούν στη συσσώρευση υψηλών επιπέδων της χημικής ουσίας 2HG (2-υδροξυ-γλουταρικό) στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα δείγματα κακοηθών γλοιωμάτων με μεταλλάξεις του IDH1 είχαν 100 φορές υψηλότερα επίπεδα 2HG, σε σύγκριση με παρόμοια δείγματα από ασθενείς που δεν έφεραν τη μετάλλαξη.

«Η αναστολή της παραγωγής 2HG από το μεταλλαγμένο IDH1 θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει ή ακόμη και να σταματήσει την εξέλιξη του χαμηλού βαθμού γλοιώματος σε δευτεροπαθές γλοιοβλάστωμα, αλλάζοντας την πορεία της νόσου», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Πηγή: BBC News

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου