Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά την απόκτηση ενός παιδιού καθώς η γέννα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου τους, αναφέρουν βέλγοι και ολλανδοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 330 γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας επί 18 έτη και ανακάλυψαν, όπως αναφέρουν στο επιστημονικό «Journal of Νeurology, Νeurosurgery and Ρsychiatry», ότι όσες εξ αυτών απέκτησαν παιδιά παρουσίασαν επιβράδυνση σε ό,τι αφορούσε την εξέλιξη των συμπτωμάτων της ασθένειάς τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που είχαν γεννήσει ένα ή περισσότερα παιδιά οποιαδήποτε στιγμή πριν ή και μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης εμφάνιζαν 34% λιγότερες πιθανότητες να φθάσουν σε επίπεδα κατά τα οποία θα είχαν προβλήματα στην κινητικότητα σε σύγκριση με όσες δεν απέκτησαν ποτέ παιδί. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι γυναίκες που έγιναν μητέρες μετά την εκδήλωση της σκλήρυνσης αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες «προστασίας» από την επιδείνωση της ασθένειάς τους (39%). Στις γυναίκες που δεν απέκτησαν παιδιά σοβαρή επιδείνωση της σκλήρυνσης παρουσιάστηκε έπειτα από 13 ως 15 χρόνια κατά μέσον όρο, ενώ σε όσες απέκτησαν απογόνους έπειτα από 22 ως 23 χρόνια.

Η δρ Μαρία Ντ΄ Ουγκ από το Εθνικό Κέντρο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας του Βελγίου, η οποία συντόνισε τη μελέτη, ανέφερε ότι είναι πιθανό οι ορμόνες που εκλύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να δρουν ευεργετικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πάντως άλλοι επιστήμονες δέχθηκαν με σκεπτικισμό τα νέα αποτελέσματα υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι μικρού εύρους και δεν μπορούν να προκύψουν από αυτή σαφή συμπεράσματα. Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως η εγκυμοσύνη προκαλεί επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου.


http://www.tovima.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου