Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2009

Επιστήμονες αναφέρουν ότι δημιούργησαν τον πιο «έξυπνο» αρουραίο του κόσμου, τροποποιώντας ένα γονίδιο του ζώου με μια τεχνική που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στον άνθρωπο.

Η επιτυχία του πειράματος προσφέρει νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση της άνοιας, καθώς θεωρείται ότι η ενίσχυση του γονιδίου θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί σε μια φαρμακοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαταραχών του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο αρουραίος, ο οποίος ονομάσθηκε από τους επιστήμονες Hobbie-J, έχει τη δυνατότητα να θυμάται αντικείμενα για τρεις φορές μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλους αρουραίους, ενώ επιπλέον είναι καλύτερος στο να βρίσκει το δρόμο του μέσα σε λαβυρίνθους.

Οι επιστήμονες είχαν χορηγήσει στον αρουραίο, όταν ήταν ακόμη έμβρυο, γενετικό υλικό για την ενίσχυση του γονιδίου NR2B, το οποίο ελέγχει τη μνήμη.

Όπως αναφέρει ο Dr Joe Z Tsien, επικεφαλής του πειράματος, «ο Hobbie-J μπορεί να θυμάται πληροφορίες για περισσότερο χρόνο. Η διάρκεια της μνήμης του ισοδυναμεί με το να πει κάποιος σε έναν άνθρωπο έναν τηλεφωνικό αριθμό και εκείνος να τον θυμάται για μία ώρα».

Ο Dr Tsien είχε πραγματοποιήσει ένα παρόμοιο πείραμα σε ένα ποντίκι που ονομαζόταν Doogie πριν από 10 χρόνια, αλλά το πρόσφατο πείραμά του δείχνει ότι μπορεί να επιτευχθεί ενίσχυση της μνήμης σε διαφορετικούς τύπους θηλαστικών, εύρημα που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη χρήση της τεχνικής στον άνθρωπο.

Πηγή: Telegraph

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Loading...