Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Πειράματα σε αρουραίους δείχνουν ότι τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ενδέχεται στο μέλλον να συμβάλλουν στην ανάκτηση των ικανοτήτων μάθησης και μνήμης που χάνουν οι ασθενείς με εγκεφαλικούς όγκους μετά την ακτινοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται για την αντιμετώπιση της νόσου τους.

Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, βρήκαν ότι η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων σε αρουραίους αποκατέστησε τη μάθηση και τη μνήμη των ζώων εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ακτινοθεραπείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αρουραίοι που υποβλήθηκαν σε ακτινοθεραπεία, αλλά όχι και σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, παρουσίασαν άνω του 50% απώλεια της γνωστικής λειτουργίας.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι τα κύτταρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της προκαλούμενης από την ακτινοβολία βλάβης του υγιών ιστών του εγκεφάλου», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Charles Limoli.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών όγκων παρουσιάζουν διαφορετικού βαθμού απώλεια της ικανότητας μάθησης και μνήμης, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής τους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στο κεφάλια αρουραίων, τα οποία αφού μετανάστευσαν σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι υποστηρίζει νευρώνες στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σε νέα εγκεφαλικά κύτταρα.

Τώρα, οι ερευνητές προσπαθούν να προσδιορίσουν τον ακριβή τρόπο με τον οποίο τα βλαστοκύτταρα βελτίωσαν τις γνωστικές λειτουργίες των αρουραίων.

Πηγή: Independent
http://www.healthview.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου