Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

scissors-pills

της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τη νέα πολιτική για το φάρμακο θα επιχειρήσουν σήμερα να αποκωδικοποιήσουν τα συναρμόδια υπουργοί Υγείας, Απασχόλησης και Οικονομικών σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί.

Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τις τιμές των φαρμάκων, τις αποζημιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την περικοπή της σπατάλης.

Σημείο κλειδί από όπου θα ξεκινήσουν και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι η περιβόητη «θετική λίστα φαρμάκων» που θα επανακάμψει μετά από τρία χρόνια (είχε καταργηθεί το 2006). Παρότι η εφαρμογή της δεν είχε επιφέρει ούτε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τα επιθυμητά αποτελέσματα, η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να την επαναφέρει με νέα κριτήρια ώστε να περιορίσει τις δαπάνες που σήμερα τρέχουν με ταχείς ρυθμούς.

Μάχη για το ποια φάρμακα θα ενταχθούν στη λίστα

Η «μάχη» που θα δοθεί το επόμενο διάστημα είναι ποια σκευάσματα θα ενταχθούν σε αυτήν συνεπώς θα καλύπτονται και από τα ασφαλιστικά ταμεία και ποια θα μείνουν εκτός. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και εκπλήξεις καθώς στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να περιορίσει το κόστος αλλά και να ενισχύσει τα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα (αντίγραφα). Άλλωστε μια τέτοια κίνηση θα επέφερε αλλαγές γενικότερα στην αγορά φαρμάκων με νέες ανταγωνιστικές τιμές και διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία.  

Έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων

O ουσιαστικός όμως κρίκος για την περικοπή των άσκοπων εξόδων είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου όλων των συνταγών που διακινούνται. Πρότυπο θα αποτελέσει το σύστημα του ΙΚΑ που θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του νέου έτους και μέσω του οποίου το ταμείο επιδιώκει να εξοικονομεί περί τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο λογισμικό αυτό θα βασισθούν και όλα τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν και στα υπόλοιπα ταμεία ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο ελέγχου όλων των φαρμάκων που διατίθενται στην αγορά. 

Περικοπές στα νοσοκομειακά φάρμακα

Όμως η γενικότερη αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής αφορά πρωτίστως τα φάρμακα που φθάνουν στα νοσοκομεία από όπου η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει χρήματα από την περιστολή των ...ανεξήγητων δαπανών.

Βασικό σενάριο που επεξεργάζεται είναι να ακολουθηθεί και στον τομέα των φαρμάκων η ίδια τακτική που θα ακολουθηθεί και στις υπόλοιπες προμήθειες. Δηλαδή ελεγχόμενες κεντρικές και ενιαίες παραγγελίες μέσω διαγωνισμών που θα αφορούν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Στην περίπτωση αυτή τα κριτήρια που θα τεθούν θα είναι εξαιρετικά αυστηρά τόσο σε σχέση με τις ποσότητες όσο και με τις τιμές.

Πηγή: http://www.healthview.gr/node/14779

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου