Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Εκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις και έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης για τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τη λήψη των δύο μέτρων προανήγγειλε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος δήλωσε σύμφωνος με την έκτακτη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος και μέχρι τα Χριστούγεννα θα διανεμηθεί η πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης, με το κόστος της να φτάνει στα 400 εκατ. ευρώ.

Για την επιλογή των δικαιούχων οι εισηγήσεις κάνουν αναφορά σε 1 εκατ. άτομα, θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο εισοδηματικά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ για τον άγαμο και έως 13.500 για πολυμελείς οικογένειες), αλλά και κοινωνικά.

Οι άνεργοι
Ετσι αναμένεται να λάβουν το επίδομα μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.λπ.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη χορήγηση αυξήσεων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, με το συνολικό κόστος για φέτος να υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί σε 400 με 500 επιχειρήσεις. Θα υπολογίζεται με συντελεστή έως 10% κατ ανώτερο στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις για κέρδη που εμφάνισαν το 2008. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο από τις τράπεζες, οι οποίες πέρυσι είχαν κέρδη της τάξης των 3,6 δισ. Ευρώ, τα αναμενόμενα έσοδα εκτιμώνται στα 360 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση είχε ταχθεί κατά της επιβολής έκτακτων φόρων, αλλά, όπως έλεγαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών, τίθεται θέμα φορολογικής ισότητας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βάλει εισφορά στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Ειδικότερα σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε:

«Οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία επιχειρεί να συνδυάσει τη δέσμευσή μας για ένα έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης με μία πρόταση αναδιανομής και ευθύνης που πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία».

Σύμφωνο βρήκε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών, Δ. Δασκαλόπουλο, η επιβολή έκτακτης φορολογικής εισφοράς στις επιχειρήσεις και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το τέλος της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ:

«Η εθνική επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι πρόθυμη να συμβάλει με μια έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Αλλά το κλειδί για να βγούμε πραγματικά από το οικονομικό αδιέξοδο είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το νοικοκύρεμα του κράτους και πάνω από όλα η ανάπτυξη».

Ωστόσο ο κ. Δασκαλόπουλος νωρίτερα κατά τη διάρκεια του γενικού συμβουλίου επεσήμανε στην ομιλία του με νόημα:

«Οι 1.500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (από το σύνολο των 202.000) απασχολούν κατά μέσο όρο 350 εργαζομένους η καθεμία, καταβάλλουν το 72,2% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, αποδίδοντας εκάστη μέσο ετήσιο φόρο 2,2 εκατ. ευρώ».

Αντίδραση
Την πλήρη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Κ. Μίχαλος, και της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, Κ. Λαμπρινόπουλος.

Ο πρώτος σημείωσε: «Εμείς είμαστε υπέρ της γραμμής του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει άμεσα να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες. Τα 2/3 των εσόδων θα πρέπει να προέλθουν από την περιστολή των δημοσίων δαπανών και μόνο το 1/3 από τη φορολόγηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΔΕ τόνισε: «Επιτέλους το κράτος ας κάνει κάτι τακτικό και μετά ας προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα».

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
3/11/2009
http://www.ethnos.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου