Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009
Γάλλοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν μια μέθοδο να χρησιμοποιούν ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, ώστε να δημιουργούν νέο δέρμα, μια εξέλιξη που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όσους έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προέλευση του δέρματος από βλαστοκύτταρα σημαίνει ότι μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα απόρριψης του πρόσθετου δέρματος που σήμερα αντιμετωπίζουν ορισμένα θύματα εγκαύματος.

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής την Κριστίν Μπαλντεσί του Ινστιτούτου Βλαστοκυτταρικής Θεραπείας στο Εβρί της Γαλλίας, παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό "Lancet", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα βλαστοκύτταρα έγιναν πλήρως σχηματισμένο ανθρώπινο δέρμα 12 εβδομάδες αφού εμφυτεύτηκαν σε πειραματόζωα-ποντίκια.

Εδώ και 20 χρόνια, οι ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα έχουν ωφεληθεί από μια τεχνική που αναπτύσσει νέο δέρμα στο εργαστήριο με τη χρήση των δικών τους δερματικών κυττάρων. Όμως, η μέθοδος αυτή απαιτεί τρεις εβδομάδες, αυξάνοντας στο μεταξύ τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μολύνσεων για τους ασθενείς. Δέρμα από πτώματα χρησιμοποιείται στο μεσοδιάστημα για να καλυφθούν τα τραύματα, αλλά η διαθεσιμότητά του είναι περιορισμένη και συχνά το ξένο δέρμα απορρίπτεται από τον οργανισμό του ασθενούς.

Η νέα γαλλική τεχνική αναπαρήγαγε τα βιολογικά βήματα για τον σχηματισμό του δέρματος κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν τα βλαστοκύτταρα σε ένα τεχνητό δίχτυ που βοήθησε τα κύτταρα να σχηματίσουν ένα στρώμα δέρματος, το οποίο στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως μόσχευμα σε πέντε ποντίκια. Σε 12 εβδομάδες το δέρμα ήταν κανονικό ανθρώπινο δέρμα. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μέθοδος είναι πολλά υποσχόμενη και μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε μια απεριόριστη παροχή δέρματος για προσωρινή αντικατάσταση του καμένου, σε ασθενείς με μεγάλα εγκαύματα οι οποίοι περιμένουν τη μεταμόσχευση επιδερμίδας από τα δικά τους κύτταρα.

Οι Γάλλοι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα μια δοκιμή της μεθόδου σε ανθρώπους, που αναμένεται να γίνει μέχρι το 2011. Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από έμβρυα λίγων ημερών και γι' αυτό η χρήση τους έχει δημιουργήσει αντιδράσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου