Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
Η θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με γενικευμένη σπαστικότητα, δια της μεθόδου της ενδοραχιαίας έγχυσης μπακλοφένης μέσω αντλίας, θα είναι για πολλά ακόμη χρόνια θεραπεία εκλογής, ενώ, προς το παρόν, η προοπτική θεραπείας με βλαστοκύτταρα για τη συγκεκριμένη πάθηση, ανάγεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. 

Αυτά τόνισε ο ερευνητής στο Roessingh Rehablitation Center της Ολλανδίας, φυσίατρος Govert Snoek, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της 3ης ευρωπαϊκής συνάντησης εξειδικευμένων επιστημόνων, που ασχολούνται με τη σπαστικότητα.

Αναφερόμενος στην εμπειρία της 12ετούς θεραπευτικής αντιμετώπισης της γενικευμένης σπαστικότητας στο Roessingh Rehablitation Center, το οποίο είναι από τα πρώτα στην Ευρώπη, που εφάρμοσε αυτή τη μέθοδο, επισήμανε ότι ενδοραχιαία έγχυση μπακλογένης μέσω αντλίας εφαρμόστηκε σε 200 ασθενείς, εκ των οποίων 90% δήλωσαν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. «Ακόμη και οι ασθενείς, που είχαν επιπλοκές, δήλωσαν ευχαριστημένοι», τόνισε ο κ Snoek.

Η χειρουργική τοποθέτηση της αντλίας έγχυσης μπακλοφένης είναι απλή και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Η αντλία προγραμματίζεται με ειδικό μηχάνημα, που ακουμπάει στο δέρμα, προκειμένου να ρυθμιστεί η ενδεδειγμένη δόση φαρμάκου και έχει χρόνο ζωής περίπου 8 χρόνια. 

Όπως ανέφερε ο Snoek, χάρη σε αυτή τη θεραπευτική αντιμετώπιση, που εφαρμόζεται εφόρου ζωής, ο ασθενής παίρνει λιγότερα φάρμακα, έχει λιγότερες παρενέργειες και έχουν σταματήσει πλέον οι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες χειρουργικές επεμβάσεις του παρελθόντος. Εξάλλου, οι νέες αντλίες ενδοραχιαίας έγχυσης μπακλοφένης μπορούν να προγραμματίζονται για να παρέχουν στον ασθενή εξατομικευμένη δόση της φαρμακευτικής ουσίας.

Στην Θεσσαλονίκη, η μέθοδος εφαρμόζεται στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, το οποίο θεωρείται κέντρο αναφοράς για την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου