Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009

Ο αστιγματισμός μπορεί πλέον να διορθωθεί με την ένθεση τορικών (αστιγματικών) ενδοφακών στο μάτι μετά από επέμβαση φακοθρυψίας (καταρράκτη). Στην Ελλάδα η δυνατότητα αυτή παρέχεται μόνον όταν ο αστιγματισμός συνυπάρχει με καταρράκτη.

Ωστόσο στην Αμερική για τη διόρθωση του αστιγματισμού χρησιμοποιούνται ενδοφακοί που προορίζονται για τη διόρθωση του καταρράκτη ακόμη και όταν δεν υπάρχει καταρράκτης. 

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης το οποίο πρωτοπορεί πανελλαδικά στη ταυτόχρονη διόρθωση του καταρράκτη και του προϋπάρχοντα αστιγματισμού.

«Ο αστιγματισμός είναι μια ανωμαλία του κερατοειδούς που παρατηρείται στο 15-20% του γενικού πληθυσμού και ένα ποσοστό 10% χρήζει διόρθωσης είτε με γυαλιά είτε με διαθλαστική χειρουργική. Η διόρθωση του αστιγματισμού με λέιζερ εφαρμόζεται τη χώρα μας εδώ και μια πενταετία σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.

Όταν ο αστιγματισμός συνυπάρχει με καταρράκτη υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης με την ένθεση των κατάλληλων ενδοφακών. Συνήθως ο καταρράκτης εμφανίζεται σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά υπάρχει και σε νεαρές ηλικίες ο συγγενής καταρράκτης ή καταρράκτης που προκαλείται από τραυματισμό.

Επομένως η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει όταν συνυπάρχει αστιγματισμός και καταρράκτης σε νεαρή ηλικία, ή σε μεγαλύτερη ηλικία όταν εμφανιστεί πλέον ο καταρράκτης» εξήγησε ο λέκτορας οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ, Γιάννης Τσινόπουλος, με αφορμή ημερίδα με θέμα «Αστιγματισμός, θεωρία, πράξη, θεραπεία» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Loading...