Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Επιτυχής εξάλειψη βασανιστικού χρόνιου πόνου σε μία 49χρονη γυναίκα, επιτεύχθηκε στο Ιατρείο Πόνου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, με την εφαρμογή της μεθόδου νευροδιέγερσης νωτιαίου μυελού.

Πρόκειται για μία μέθοδο που εφαρμόζεται σπάνια διεθνώς και απευθύνεται σε ασθενείς με ισχυρό χρόνιο πόνο που δεν αντιμετωπίζεται με άλλους τρόπους. Απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και γνώση εφαρμογής.

Η ασθενής στην οποία εφαρμόστηκε η μέθοδος της νευροδιέγερσης νωτιαίου μυελού, δεν πονά και επέστρεψε στην εργασία της και την κοινωνική της ζωή, μετά έξι χρόνια αφόρητου πόνου σε ολόκληρο το άνω άκρο, τη σύστοιχη πλευρά του αυχένα και την κεφαλαλγία.

Η 49χρονη, πάσχει από συριγγομυελία (κύστη του νωτιαίου μυελού που εκτείνεται έως το επίπεδο του πέμπτου θωρακικού σπονδύλου). Για τη διόρθωση της πάθησης είχε υποβληθεί σε δύο αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις στο κεφάλι (διόρθωση συριγγομυελίας και αυχενική σπονδυλοδεσία Α6-Α7) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες δεν της είχαν προσφέρει καμία ανακούφιση. Για την αντιμετώπιση του πόνου, η ασθενής λάμβανε υψηλότατες δόσεις οπιοειδών, αντιεπιληπτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

'Η ασθενής υποβλήθηκε σε δοκιμαστική νευροδιέγερση νωτιαίου μυελού, με την τοποθέτηση ηλεκτροδίου στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης', τονίζει ο υπεύθυνος του Ιατρείου Πόνου, αλγολόγος-αναισθησιολόγος Δημήτρης Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: 'Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική, αναστρέψιμη μέθοδο. Η μέθοδος αποδείχθηκε επιτυχής, καθώς η ασθενής ανέφερε πλήρη ανακούφιση από τον πόνο. Έτσι αποφασίστηκε η μόνιμη εμφύτευση του συστήματος νευροδιέγερσης κάτω από το δέρμα, η οποία έγινε με τοπική αναισθησία και ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Η ασθενής επέστρεψε ενεργά στις δραστηριότητές της και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή σημαντικά μειωμένης δοσολογίας'.

Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό κ. Παπαδόπουλο, η νευροτροποποίηση είναι θεραπεία με την οποία εφαρμόζεται νευροδιέγερση του νωτιαίου μυελού, για την αντιμετώπιση χρόνιων επώδυνων καταστάσεων όπως: οσφυοϊσχιαλγία, περιφερική ισχαιμία, εμμένουσα φαρμακοανθεκτική σταθερή στηθάγχη, αλγοδυστροφία (CRPS I, II), διαβητική περιφερική νευροπάθεια, μεθερπητική νευραλγία και άλλες περιπτώσεις νευροπαθητικού πόνου, ανθεκτικές στην αντιμετώπισή τους με τις συνήθεις συντηρητικές θεραπείες.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου σε μία νέα γυναίκα αποτελεί μία από τις πολύ λίγες διεθνώς δημοσιευμένες αναφορές νευροδιέγερσης του νωτιαίου μυελού για τη θεραπεία χρόνιου πόνου στην κεφαλή, τον αυχένα και το άνω άκρο και είναι ενδεικτική της υψηλής εξειδίκευσης, εμπειρίας και της απαιτούμενης ακτινοδιαγνωστικής υποστήριξης που παρέχεται στο Ιατρείο Πόνου του Ιατρικού Διαβαλκανικού, μέλους του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

11 Νοεμβρίου 2009
http://www.iatronet.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου