Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Μία ομάδα Ελβετών γιατρών κάνει περίπου 100 νεκροψίες το χρόνο χωρίς να ανοίγει τα πτώματα, αντίθετα χρησιμοποιεί μηχανήματα, μεταξύ αυτών και ένα σκάνερ που δίνει τρισδιάστατες εικόνες και μπορεί να ανιχνεύσει έως και το 80% των αιτιών θανάτου.

Ο Μάικλ Τάλι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, και οι συνεργάτες του έχουν αναπτύξει αυτό το σύστημα, το οποίο από το 2006 χρησιμοποιείται για να εξετάζει όλους τους αιφνίδιους θανάτους ή τους θανάτους από μη φυσικά αίτια στην πρωτεύουσα της Ελβετίας.

"Χωρίς να ανοίξουμε το πτώμα, μπορούμε να ανιχνεύσουμε το 60% με 80% των τραυμάτων και των αιτιών θανάτου", εξηγεί ο Τάλι.

Τα πλεονεκτήματα της εικονικής νεκροψίας είναι ότι δημιουργούνται μόνιμα, ηλεκτρονικά αρχεία. Κατά την διάρκεια μίας τέτοιας νεκροψίας, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, ο νεκρός τοποθετείται σε ένα τραπέζι και το σκάνερ --που το μέγεθός του δεν είναι μεγαλύτερο από ένα κουτί παπουτσιών-- κρέμεται από το ταβάνι από ένα ρομποτικό χέρι και περνάει πάνω από όλο το σώμα του.

"Αυτή τη στιγμή η Βέρνη είναι το μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο που συνδυάζει το σκάνερ, την αξονική τομογραφία, τη μετά θάνατον αγγειογραφία και τη μετά θάνατον βιοψία", δήλωσε ο Τάλι, εξηγώντας ότι όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην εικονική νεκροψία κοστίζουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (1,98 εκατομμύριο δολάρια).

"Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται να καταστρέψεις το σώμα για να κάνεις τις αναλύσεις", συμπληρώνει ο Τάλι.

Όμως παρά τα πλεονεκτήματα της εικονικής νεκροψίας, ο Τάλι δηλώνει ότι είναι απίθανο να αντικαταστήσει σύντομα την συμβατική μέθοδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου