Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Παράθυρο ελπίδας για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος, όπως το πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας, ανοίγουν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της μιτοχονδριακής Ιατρικής.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο καθηγητή νευρολογίας από το πανεπιστήμιο Columbia, Salvatore DiMauro τα νέα επιστημονικά δεδομένα είναι ελπιδοφόρα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής, που βρέθηκε στην Αθήνα ως επίσημος προσκεκλημένος του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα «Σύγχρονα διαγνωστικά και θεραπευτικά προβλήματα των Νευρομυϊκών παθήσεων», : «Σειρά ερευνών πρόσφατων αλλά και παλαιότερων αποδεικνύει ότι αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή ορισμένες αξιόλογες στρατηγικές, που σε πρώτη φάση είναι αποτελεσματικές σε πειραματόζωα και πιθανώς θα μπορούν να εφαρμοστούν πολύ σύντομα και στον άνθρωπο».

Ο Salvatore DiMauro αναγνωρίζεται ως ο πατέρας του κλάδου της μιτοχονδριακής Ιατρικής, αφού πολλά από τα νοσήματα φέρουν το όνομά του και η συμβολή του στη μελέτη και την κατανόηση των νοσημάτων αυτών είναι καθοριστική. Εκτός από τα καθαρά και σαφώς κλινικά σύνδρομα μιτοχονδριακών μυοπαθειών φαίνεται ότι η δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια εκφυλιστικών νοσημάτων του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Parkinson, η πλαγία μυατροφική σκλήρυνση ν.Huntington και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Επιπλέον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συμβάλλει στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, όπως η μανιοκατάθλιψη και η σχιζοφρένεια. Η καλύτερη μελέτη των μιτοχονδρίων και η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στο σχεδιασμό της θεραπευτικής στρατηγικής και σε αυτά τα εκφυλιστικά νοσήματα.

Στο συμπόσιο αυτό έμπειροι επιστήμονες από την Ευρώπη και την Αμερική, μαθητές του Καθηγητή Salvatore Di Mauro που σήμερα ανέπτυξαν και διευθύνουν ερευνητικά και διαγνωστικά εργαστήρια στην Ευρώπη και την Αμερική παρουσίασαν τα τελευταία ερευνητικά και θεραπευτικά δεδομένα.

Αντικείμενο του συμποσίου αποτέλεσαν ακόμη οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις των μυϊκών δυστροφιών και των μεταβολικών μυοπαθειών. Διοργανωτές του συμποσίου ήταν το Νευρολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Νευρολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του καθηγητή Salvatore Di Mauro από την οργανωτική επιτροπή του συμποσίου και από τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Μαλίζο για τη μεγάλη συμβολή του στην ιατρική επιστήμη και για τη συνεχή υποστήριξή του στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Μίνα Ράλλη
http://www.cosmo.gr/
16-11-2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου