Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Επιφυλακτικοί δηλώνουν οι Έλληνες απέναντι στους ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Εν τω μεταξύ, σημαντικό ποσοστό εργοδοτών -μεγαλύτερο απ' ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε-. θέτει ακόμη και εμφανισιακά κριτήρια, προκειμένου να προσλάβει κάποιον υπάλληλο. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα συμπεράσματα του ευροβαρόμετρου. με θέμα τον ρατσισμό και τις διακρίσεις.

Ο αριθμός των Ελλήνων που δηλώνουν ότι κάνουν παρέα με άτομα που ανήκουν σε διαφορετική θρησκεία ή εθνικότητα, έχουν διαφορετικές ερωτικές προτιμήσεις, κάποια αναπηρία ή είναι Ρομά είναι περίπου ο μισός από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και οι Έλληνες θεωρούν, πάντως, σε μεγαλύτερο βαθμό από τους Ευρωπαίους, ότι οι ηλικιακές, εθνικές, σεξουαλικές, φυλετικές η θρησκευτικές διακρίσεις, είναι αρκετά διαδεδομένες στη χώρα τους . Ειδικότερα για τις εθνικές διακρίσεις οι Έλληνες θεωρούν ότι υπάρχουν σε βαθμό 71% ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 61%.

Σε θέματα ίσων ευκαιριών όσον αφορά τις προσλήψεις σε εταιρείες ατόμων με ίδιες γνώσεις και δεξιότητες, οι Έλληνες σε σχέση με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων δείχνουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση και στις σεξουαλικές προτιμήσεις σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους που προσέχουν το… όνομα, το εάν καπνίζει κανείς ή ακόμα και την διεύθυνση κατοικίας τους.

Σχετικά με τις αντιλήψεις των Ελλήνων για τα άτομα τα οποία κατέχουν σημαντικές πολιτικές θέσεις στην ζωή της χώρας, δεν φαίνεται να έχουν αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο να έχει σημαντική θέση κάποια γυναίκα ή άτομο με αναπηρία ενώ έχουν αντιρρήσεις για άτομα ομοφυλόφιλα ή άλλης θρησκείας.

Ακόμα σε μεγάλο ποσοστό οι Έλληνες φαίνεται να μην γνωρίζουν τα δικαιώματα τους σε περίπτωση που πέσουν θύμα διακρίσεων, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους, ενώ επίσης δήλωσαν πως πρώτα θα επικοινωνούσαν με δικηγόρο εάν καταλάβαιναν ότι ισχύει κάτι τέτοιο ή ακόμα και την αστυνομία.

Η έρευνα του ευροβαρόμετρου διεξήχθη σε όλη την Ευρώπη, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2009 όπου και ερωτήθηκαν 26.756 Ευρωπαίοι, 1.000 από τους οποίους ήταν Έλληνες.

http://www.enet.gr
9-11-2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου