Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

leukemia-3

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα νέο φάρμακο μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα της λευχαιμίας σε ενήλικες ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στις εργαστηριακές δοκιμές σε δείγματα που ελήφθησαν από ασθενείς, το φάρμακο, που ονομάζεται PBOX-15, επιτέθηκε και διέλυσε το σκελετό των κυττάρων της λευχαιμίας, ενώ έδειξε επίσης να είναι αποτελεσματικό και στην αντιμετώπιση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, που είναι ο πιο συχνός τύπος λευχαιμίας σε ενήλικες στο δυτικό κόσμο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το PBOX-15 ήταν πιο αποτελεσματικό από την αγωγή που χρησιμοποιείται σήμερα για την αντιμετώπιση της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, ενώ επιπλέον κατέστρεψε κύτταρα της νόσου που παρουσίαζαν αντίσταση στην τρέχουσα θεραπεία.

Η μελέτη διεξήχθη από ακαδημαϊκούς του Trinity College του Δουβλίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σιένας στην Ιταλία, το Νοσοκομείο St James στο Δουβλίνο και το Νοσοκομείο του Μπέλφαστ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Research.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά και προσφέρουν νέες ελπίδες στους ασθενείς με λευχαιμία», δήλωσε ο Καθηγητής Mark Lawler από το Trinity College, προσθέτοντας ότι τώρα σειρά έχει να εξετασθεί εάν το φάρμακο έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Lawler, θα χρειασθούν τρία έως πέντε χρόνια προτού να το PBOX-15 μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως δυνητική θεραπεία της λευχαιμίας.

Πηγή: BBC News, http://www.healthview.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου