Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Μια πρωτοποριακή μέθοδος, που συνίσταται στην εμφύτευση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο του ασθενούς, αποκαθιστά τα κινητικά προβλήματα που προκαλεί η νόσος του Πάρκινσον…

Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση σε πολύ κόσμο ότι η νόσος του Πάρκινσον δεν είναι παρά μια «γεροντική» νόσος. Στην πραγματικότητα, η πορεία της ξεκινά μετά την ηλικία των 50 ετών, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 10% των ασθενών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Πρόκειται για μια χρόνια νευρολογική πάθηση, που χαρακτηρίζεται από προοδευτικές διαταραχές στην κίνηση και την ισορροπία, που προκαλούν αναπηρία. Προκαλείται από απώλεια της ντοπαμίνης στους νευρώνες (τα νευρικά κύτταρα) και σε τμήματα του εγκεφάλου όπως η φαιά ουσία, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στον εκούσιο έλεγχο των κινήσεων.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στη χώρα μας η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση για την αποκατάσταση των κινητικών προβλημάτων που παρουσιάζει μεγάλος αριθμός αυτών των ασθενών.

Οι επιστήμονες εμφυτεύουν ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των ασθενών κι επιτυγχάνουν την αποκατάσταση των κινητικών τους προβλημάτων. Ήδη η μέθοδος άρχισε να εφαρμόζεται εκτός από τη νόσο του Πάρκινσον και για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, στην ιδιοψυχαναγκαστική διαταραχή, καθώς και σε άλλες παθήσεις.

Όπως εξηγεί ο νευροχειρουργός Χαράλαμπος Σεφέρης, μπορεί να δώσει λύση σε αρκετούς ασθενείς που ταλαιπωρούνται από κινητικές διαταραχές, κυρίως όταν πλέον τα φάρμακα έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους και σαν επακόλουθο δύσκολα μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Αιμιλία Σταθάκου
http://www.apogevmatini.gr/?
5-11-2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου