Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Ένα νέο σκεύασμα ενδέχεται να επιβραδύνει την εξέλιξη αρκετών νόσων του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και η νόσος Huntington.

Η Hagit Eldar-Finkelman, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, που ανέπτυξε το νέο φάρμακο L803-MTS για την αντιμετώπιση νόσων του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) όπως το Αλτσχάιμερ, δήλωσε ότι προκλινικές μελέτες έδειξαν ότι το νέο σκεύασμα μπορεί να είναι επίσης χρήσιμο στην αντιμετώπιση του Πάρκινσον, της νόσου Huntington και του διαβήτη.

Το L803-MTS βασίζεται στη φυσική δομή της πρωτεΐνης GSK3, η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στο διαβήτη τύπου 2. Σε συνεργασία με χημικούς, βιοτεχνολόγους και σχεδιαστές τρισδιάστατων μοντέλων, η Eldar-Finkelman και οι συνάδελφοί της δημιούργησαν -με τον ίδιο τρόπο που οι μηχανικοί κατασκευάζουν ένα κτήριο- ένα φάρμακο που εντοπίζει την πρωτεΐνη GSK3 και την καθιστά ακίνδυνη, εμποδίζοντάς την να προκαλέσει βλάβη στο σώμα.

Από τότε που η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ συνέδεσε την πρωτεΐνη GSK3 με την αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να βρουν ένα φάρμακο που θα μπορούσε να αποκλείσει τις επιβλαβείς δράσεις της πρωτεΐνης. Ωστόσο, η καθηγήτρια αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση από αυτή των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών και να σχεδιάσει εξαρχής ένα νέο φάρμακο.

Τα αποτελέσματα των προκλινικών ερευνών ήταν θετικά, καθώς έδειξαν ότι το νέο φάρμακο δεν προκαλεί επικίνδυνες τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Όπως αναφέρει η ερευνήτρια, το L803-MTS δεν μπορεί να αντιστρέψει την έναρξη μιας νόσου του ΚΝΣ από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει, αλλά ενδέχεται να μπορεί να επιβραδύνει τις επιβλαβείς επιδράσεις των νόσων αυτών, όπως την έκπτωση της μνήμης και την κατάθλιψη ή την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η Eldar-Finkelman, που δηλώνει ότι το φάρμακο που σχεδίασε με τους συνεργάτες της έχει διαφορετικό τρόπο δράσης από άλλους αναστολείς της GSK3 που αναπτύσσονται, διεξάγει σήμερα πρόσθετες φαρμακολογικές και τοξικολογικές δοκιμασίες με τη νέα ουσία. Η ερευνήτρια, που πιστεύει ότι η νέα ουσία θα διαδραματίσει στο μέλλον καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση νόσων του ΚΝΣ, δήλωσε ότι αν και ο αρχικός στόχος ήταν η επιβράδυνση της εξέλιξης νόσων του ΚΝΣ, το νέο φάρμακο ενδέχεται να μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτική θεραπεία.

Πηγή: EurekAlert!
29/10/2009
http://www.healthview.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου