Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Τις προτεραιότητες της με στόχο την αναβάθμιση της Υγείας, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ανέπτυξε στην Βουλή, η Υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου η οποία υπογράμμισε ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας είναι κυριολεκτικά δραματική, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τα νοσοκομεία έχουν υπέρογκα χρέη, ενώ δεν λειτουργεί το σύστημα προμηθειών.
Η Υπουργός αφού εξήρε την θυσία και τον πατριωτισμό γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που όπως είπε κρατούν ζωντανά τα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές πρόνοιας, τους κάλεσε σε συστράτευση προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα της το οποίο έχει δέκα μεγάλες προτεραιότητες, που είναι:

Προτεραιότητα πρώτη: Σύγχρονα δημόσια νοσοκομεία. Προσλήψεις νέου προσωπικού 3.000 θέσεις πέραν των συνταξιοδοτήσεων ώστε να αξιοποιηθούν οι υποδομές, και οι νέες τεχνολογίες και να σταματήσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας να είναι αραχνιασμένες αποθήκες στα νοσοκομεία.

Προτεραιότητα δεύτερη: Αναβάθμιση, επέκταση και πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ.

Προτεραιότητα τρίτη: Ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε Δήμο. με σύσταση μονάδων οικογενειακής ιατρικής σε κάθε Δήμο με 24ωρη λειτουργία τη θέσπιση του οικογενειακού γιατρού και την ηλεκτρονική κάρτα υγείας

Προτεραιότητα τέταρτη: Ενιαίοι κανόνες για όλες τις μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με αποτελεσματική εποπτεία, έλεγχο και κοινωνική λογοδοσία.

Προτεραιότητα πέμπτη: Χρηματοδότηση, του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση με καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς ενιαίες προδιαγραφές, ενιαία κωδικοποίηση των ειδών, καθιέρωση ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών και ολοκλήρωση και εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.

Προτεραιότητα έκτη: Οι υγειονομικές περιφέρειες θα συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Πλήρης εναρμόνιση με τη συνολική διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας καθώς θα ενταχθούν στην αιρετή περιφέρεια ως αυτοτελείς υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Προτεραιότητα έβδομη: Καθιέρωση της λίστας φαρμάκου με ευρωπαϊκά πρότυπα και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές Eξασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης του πολίτη, εξορθολογισμός και εξοικονόμηση πόρων. Πλήρης συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να αναπτυχθεί και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Προτεραιότητα όγδοη. Έμφαση στην πρόληψη, και σωστή ενημέρωση του πολίτη. σε συνεργασία με τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία, με την ΠΟΕΔΗΝ. Μέτρα μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί πραγματικά η υποδοχή των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

Προτεραιότητα ένατη: Ψυχική υγεία και εξαρτήσεις. Επιταχύνση ρυθμών με ιδιαίτερη έμφαση στην προληπτική δράση, στην ολοκλήρωσή της αποασυλοποίησης, στη υποστήριξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και εξάρτησης και στις οικογένειές τους, στην καταπολέμηση του στίγματος, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού με παράλληλη δέσμευση για οικονομική ενίσχυση των κέντρων πρόληψης, εξασφάλιση του δικαιώματος του κάθε χρήστη για θεραπεία, εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Προτεραιότητα δέκατη. Αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Πολιτικές ένταξης των μεταναστών, πολιτικές για τους πρόσφυγες, για τις ειδικές ευπαθείς και πολιτισμικές ομάδες. Αναβάθμιση, και αυτό είναι δέσμευσή μας, και χρηματοδότηση και στελέχωση των προνοιακών δομών σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου έκανε ειδική αναφορά και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τονίζοντας πως πρόκειται για μια οριζόντια πολιτική που δεν εξαντλείται στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά υπόκειται στη συνεργασία με όλα τα άλλα υπουργεία. Όπως είπε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία και με όλες τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία πρώτη προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας.

http://www.reporter.gr/
18-10-2009

1 σχόλια:

Νέαρχος Γαλανάκης είπε...

Πολύ καλό για να είναι αληθινό!! Μήπως ονειρεύομαι και πρέπει να ξυπνήσω. Ας τσιμπήσω το απατό μου που λέγαν και οι πρόγονοι μου

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου